
Lješnjaci
Lješnjaci, plodovi grmolike biljke lijeske (lat. Corylus avellana), su veoma popularni i cijenjeni širom svijeta, ne samo zbog svog specifičnog slatkog okusa, već i zbog visokih nutritivnih vrijednosti. Izuzetno su bogati zdravim mastima, dok sadrže i dosta kalorija – 100 grama lješnjaka daje nam 628 kcal. Masnoće čine najveći udio u lješnjaku, gotovo 61 gram na 100 grama, ali većinu čine zdrave masti. Također, lješnjaci su odličan izvor dijetalnih vlakana i proteina, a sadrže i obilje minerala kao što su mangan, bakar, magnezij, fosfor i željezo. Ne smijemo zaboraviti i vitamine, posebno vitamine E i B, kao i folnu kiselinu.
No, nutritivna vrijednost lješnjaka nije jedino što ove ukusne orašaste plodove čini posebnim. Lješnjaci sadrže i biološki aktivne supstance koje su poznate po svojim ljekovitim svojstvima. Primjer takvih su fitosteroli, koji su cijenjeni zbog svoje sposobnosti da spriječe kardiovaskularne bolesti i tumore. Lješnjaci također sadrže oleinsku kiselinu, koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka, prevenciji srčanih i moždanih udara, te poboljšanju moždane aktivnosti i pamćenja. Lješnjaci sadrže i omega-3 masne kiseline, poznate po brojnim dobrobitima za zdravlje. Visoka količina vitamina E čini lješnjake dobrim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i jačaju imunitet.
Ulje lješnjaka može biti od velike pomoći za one s masnom i problematičnom kožom, jer se brzo upija i ne ostavlja masne tragove. Pomaže kod niza kožnih problema, poput proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita. U kulinarstvu, lješnjaci su vrlo svestrani i koriste se u različitim receptima, od kolača i torti do juha, nadjeva, tjestenina, sladoleda i umaka. Ukratko, lješnjaci su prava riznica zdravlja koju je dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu.